Rozhovor s Jiřím Skřivánkem: Zelené vajíčko není pouze gril, ale kompletní venkovní kuchyně
Od školení Jiřího Skřivánka ze společnosti Banador nemůžeme zapomenout na jejich gril v podobě zeleného vajíčka, který připravuje pohoštění vhodné na královskou tabuli. Abychom dál šířili trend zelených vajíček z USA, díky kterým si lidé mohou skutečně pochutnat, rozhodli jsme se pana Skřivánka vyzpovídat. Povídali jsme si o vášni pro jídlo, o grilování, které Češi milují, ale především o kouzelném zeleném vajíčku ...
Jiří, z webů banador.cz a biggreenegg.eu přímo sálá požitkářství, gurmánství, vášeň pro dobré jídlo. Co pro Vás osobně jídlo znamená?
Můj vztah k jídlu je velmi kladný, jeho příprava je pro mě vášeň a často i relax po dlouhém dni. A když už člověk jíst musí, není zase tak špatné, když vás příprava pokrmů navíc baví. Nejradši mám tu volnost, kterou nám svět chutí nabízí.
Big Green Egg je pravděpodobně dalším důkazem vášně pro výborné a skvěle připravené jídlo. Co o něm můžete našim čtenářům prozradit?
Zelené vajíčko není pouze gril, ale kompletní venkovní kuchyně. Nejvíc se mi na něm líbí jeho univerzálnost a možnosti využití. Kromě grilování v něm můžete třeba i udit, dusit, péct pizzu nebo sladký koláč, když na to přijde. Nejčastěji ho používám na pomalé pečení větších kusů masa a zeleniny, líbí se mi že v něm můžete připravovat více věcí najednou, např. hlavních chod i přílohu.
Zároveň mě na něm fascinuje jedinečná chuť. Jakýkoliv pokrm či technologický postup, který jsem ve Vajíčku zkoušel, dostal díky keramice a kvalitnímu dřevěnému uhlí Big Green Egg jedinečnou chuť, kterou jsem do té doby nepoznal.
Setkali jsme se na školení, které jste pro naši firmu SUN SYSTEM připravili, a bylo to super. Připravujte nějaké další akce pro obchodní partnery? Na co se při přípravě školení zaměřujete? Co jsou podle Vás důležité informace, které musíte předávat dále?
Rád slyším, že se vám naše školení líbilo. Podobné akce děláme často, je pro nás velmi důležité kvalitně proškolit zaměstnance našich obchodních partnerů, kteří mají Big Green Egg dále nabízet svým zákazníkům.
Proto spojujeme teoretickou a praktickou část, aby účastníci školení nejen nasáli informace o produktu, ale aby také mohli na vlastní oči vidět obsluhu vajíčka, různé způsoby přípravy pokrmů a ochutnali výsledek. Vlastní zkušenost je podle mě to nejdůležitější, na základě ní pak mohou lidé lépe pochopit produkt a prezentovat jeho výhody.
Budete se účastnit letních festivalů, na kterých by vás čtenáři mohli poznat a ochutnat maso a další lahůdky z grilu Big Green Egg?
Ano, účastníme se vybraných food festivalů. Loni to byly např. Pražský food festival, Slavnosti moře na Kraví Hoře v Brně a jiné. I letos se na některé chystáme, včas o nich budeme informovat na našem facebookovém profilu.
Na příští rok plánujeme Flavour Fair festival, což je koncept našeho holandského dodavatele a spočívá v tom, že pozvou vyhlášené šéfkuchaře, kteří připravují vybrané speciality výhradně na grilech BGE.
Je březen. Grilujete i v chladném počasí? Třeba v bundě pod pergolou? Nebo se už nemůžete dočkat teplejšího počasí?
Dříve jsem těšil na grilovací sezónu a netrpělivě vyhlížel první jarní slunné dny. Od té doby, co znám zelené vajíčko, je pro mě venkovní vaření celoroční záležitostí. A to je i jedna z věcí, která se mi na BGE moc líbí.
Nejste limitovaní počasím, dokonce ani extrémními teplotami hluboko pod bodem mrazu. Nemyslím to tak, že bych natěšeně v mrazu postával u grilu, ale spíše ho využívám na delší přípravy pokrmů, kdy vajíčko roztopím, vložím do něj suroviny a za pár hodin se můžu těšit na výsledek.
Na vašem blogu máte mnoho receptů a tipů, jak kouzlit s Green Egg. Prozradíte nám, který recept je Váš nejoblíbenější?
Na našem webu Big Green Egg skutečně najdete spoustu zajímavých receptů, nejvíce mě ale zaujal jeden velice jednoduchý - uzený losos.
Je opravdu jednoduchý a díky uzení ve vajíčku získá losos nepřekonatelnou kouřovou chuť. Zároveň příprava tohoto receptu je úplně jednoduchá, jak můžete posoudit sami na našem Big Green Egg YouTube kanálu.
V čem si myslíte, že Češi dělají při grilování největší chyby? Používají například nekvalitní uhlí a brikety, podpalovače plné chemie, maso, které se na gril nehodí atd.? Podaří se vám někdy dovzdělat i zákazníky?
Nechci si hrát na nějakého odborníka přes grilování, každý má své oblíbené suroviny a způsoby jejich přípravy. Já měl třeba odjakživa rád klasické špekáčky na ohni (které mám rád do dneška) nebo grilované maso nakládané do různých marinád apod.
Postupně jsem však přešel na jednodušší způsoby přípravy, za použití kvalitnějších surovin a menšího množství dochucovadel, zapojil jsem také více zeleniny na úkor masa. To je možná takový nešvar českého grilování, mnoho lidí si to chce zjednodušit, a tak zakoupí třeba dopředu naložené maso, nebo použije různé mixy grilovacích koření apod. Myslím, že my Češi obecně jíme hodně masa a ke grilování to hold patří, jen by asi nebylo na škodu to proložit nějakou tou zeleninou nebo třeba zkusit ryby.
Nekvalitní dřevěné uhlí je kapitola sama pro sebe, obecně bych doporučil na tomto moc nešetřit, přece jen palivo do vašeho grilu je stejně tak důležité jako suroviny, které připravujete.
A na konec máme skutečně příjemnou otázku. Jak vypadá Vaše příjemné letní odpoledne s Big Green Egg?
Pro mě je grilování o pohodové atmosféře s rodinou a přáteli, užít si krásné počasí, dobré jídlo a pití.
Když už můžu pro někoho uvařit, rád připravuji svým hostům různé pokrmy, např. zmíněného uzeného lososa, salátek z grilované zeleniny, pěkný kus hovězího nebo vepřového a na závěr třeba i sladkou tečku.
To nejdůležitější jsou však lidé kolem a pokud jim člověk vykouzlí jídlem úsměv na tváři, je to ta nejlepší pochvala.
Děkujeme za odpovědi
S Jiřím si povídala Sabina Vyskočilová